List do Prezydenta RP oraz oświadczenie Instytutu Jagiellońskiego

Wydarzenia i aktualności 4 kwietnia 2016, 17:40
OŚWIADCZENIE Z satysfakcją przyjmujemy deklarację Ministra Sprawiedliwości Zbigniewa Ziobro o rozpoczęciu prac nad zmianą prawną prowadzącą do zniesienia odpowiedzialności karnej za obrazę prezydenta RP (Art. 135 &2). Inicjatywę tę traktujemy także jako odpowiedź na fakt, że 25 marca br cztery instytucje, Centrum im. Adama Smitha, Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP, Helsińska Fundacja Praw Człowieka i Instytut Jagielloński zwróciły się w tej sprawie do Prezydenta RP. W naszej ocenie funkcjonowanie ww. przepisu nie spełniało swoich założeń, co więcej za sprawą nadgorliwości organów ścigania, kilkakrotnie dawało w przeszłości pretekst do działań budzących społeczny sprzeciw. Uważamy także, że dostateczną ochronę prawną zapewniają w przypadku naruszenia dóbr głowy państwa przepisy prawa cywilnego. Szersze uzasadnienie naszej argumentacji można znaleźć w piśmie (zdjęcia sygnowanego listu poniżej) złożonym przez wspomniane cztery organizacje w Kancelarii Prezydenta RP. Wyrażamy oczekiwanie, by za politycznymi deklaracjami poszła szybka rzeczywista zmiana stanu prawnego. [gallery]
Projekt i wykonanie: Sebastian Safian